بزرگترین فرش دستباف جهان که در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده، فرش دستبافی است که حاصل هنرمندی اساتید هنر فرشبافی ایرانی است و در مسجد بزرگ شیخ زاید در ابوظبی کشور امارات عربی متحده گسترده شده است.
امروزه دیگر ممکن نیست که لیستی از لوکس ترین کشورهای دنیا تهیه شود و نامی از امارات به میان نیاید؛ کشوری که تا چندین دهه قبل به بیابان هایش معروف بود، امروز جایگاه بسیاری از ترین های دیگر در دنیا شده است . از رقابت در جدیدترین و بزرگترین، لوکس ترین چیزها تا آسمان خراش هایی که سر به آنسوی ابرها کشیده اند. تقریبا همه چیز در امارات بیشتر از جای دیگر جهان است ،اما در سال 2007 شیخ زاید بن سلطان النحان، حاکم ابوظبی و بنیانگذار و نخستین رئیس جمهور امارات متحده عربی پروژه ساخت یک سری از مساجد را شروع کرد.
پس از مرگ شیخ زائد او را در همین مسجد با مراسمی با شکوه دفن کردند.بیشتر عکس های گرفته شده از مسجد، از گنبدها و منارها ی آن است اما نکته بسیار ظریف و جذابی که این مسجد را زیباتر نشان میدهد در زیر پاها قرار دارد : “بزرگترین فرش جهان”.
هنگام ساخت مسجد، دولت ابوظبی از کمیسیون های هنری سرتاسر جهان خواست تا در ساخت این مسجد شرکت کنند که در نهایت از سنگ مرمر، کریستال، طلا، موزاییک های خیره کننده را از کشور های دیگر خریداری کرد. بیش از 3,000 کارگر و 38 شرکت قرار دادی در ساخت این مسجد مشارکت داشتند و این پروژه 10 سال به طول انجامید.
برای شرکت در این پروژه، ایران هنر طراحی و فرش بافی خود را برای نمازخانه اصلی این مسجد به نمایش گذاشت. با توجه به اندازه بزرگ و عالی مسجد (بیش از 30هکتار)، کفپوش این فضا مطمئنا نمیتواند یک فرش معمولی باشد. ایرانیان با استفاده از 38 تن پنبه و پشم و 1200 قالیباف از استان خراسان و شهر نیشابور و طراحی هنرمند ایرانی، علی خلیقی این امر انجام شد،تا محصول نهایی در سال 2007 در زمان افتتاح مسجد به نمایش گذاشته شود.
در بافت این فرش 2.2 میلیارد گره بکار رفته که 60.546 فوت مربع را پوشش میدهد و وزن این فرش 12 تن است، که به خودی خود جزو سنگین ترین فرش های جهان است هریک از جزییات بکارفته در این فرش دقیقا همانطور اجرا شد که طراحی شده بود.
رنگ برجسته آن سبز است، که اهمیتی سه گانه دارد: اول رنگ مورد علاقه شیخ زائد است، دوم، اولین رنگ پرچم اسلامی است، سوم رنگی تقریبا مقدس برای نمادگرایی زندگی در بیابان است. حاشیه های این فرش به رنگ بژ زرد است که نشان دهنده شن و ماسه ای است که در اطراف چنین وادی دیده میشود.
این فرش بزرگترین فرش جهان است که در رکورد های گینس به ثبت رسیده است، که یکی از عواملی است که باعث میشود تا روزانه قریب به 2 هزار توریست مهمان این مسجد و فرش زینتی و زیبا باشند.