حقوق ماهیانه شما چقدر است؟ داراییهایتان چطور؟ چقدر مالیات میدهید؟ احتمالا در جواب این سوالها مکث میکنید و به دنبال راهی برای جواب ندادن هستید. به احتمال زیاد میزان حقوق دریافتی برای خیلی از ماها بصورت یک راز است، اما در نروژ اینطور نیست. شهروندان نروژ به راحتی میتوانند ببینند که همکار یا دوستشان چه حقوقی دریافت میکند، چقدر مالیات میدهد و داراییهایش چقدر است، در نروژ این اطلاعات به صورت عمومی منتشر میشوند. با ما همراه باشید تا در مورد شفافیت حقوق و مالیات در نروژ بیشتر بدانیم:
در گذشته، حقوق و دستمزد در کتابی منتشر میشد. لیستی از درآمدها، داراییها و مالیاتهایی که اشخاص پرداخت کرده بودند را میتوانستید در قفسه کتابخانه عمومی پیدا کنید. این روزها این اطلاعات آنلاین هستند و با چند کلیک میتوانید آنها را ببینید.
این تغییر در سال ۲۰۰۱ رخ داد و تاثیر فوریای داشت. شفافیت بسیار مهم است، در کشوری مانند نروژ که مردم به طور میانگین تقریبا ۴۰٪ مالیات میدهند. هنگامی که شخصی تا این اندازه مالیات میدهد باید بداند که بقیه هم همین مقدار مالیات را میدهند و از طرفی این پول صرف چه چیزها و کارهایی میشود.
هنگامی که این اطلاعات در دسترس باشند، همکاران در محل کار به راحتی میتوانند ببینند که سایرین چه حقوقی دریافت میکنند. با توجه به اینکه سمت و تخصص آنها را میدانند، برخی مشکلات برطرف میشود.
بدین طریق شکاف جنسیتی هم کاهش مییابد. در مجمع جهانی اقتصاد سال ۲۰۱۶، نروژ رتبه سوم از ۱۴۴ کشور را در پرداخت حقوق یکسان در ازای کار یکسان به خود اختصاص داده است.
برخی دولتمردان این کشور مردم را تشویق به دو بار فکر کردن، قبل از تجسس در جزئیات اطلاعات همسایه، دوست و همکاران میکنند.
در حال حاضر، شهروندان نروژ با شماره ملی خود وارد سیستم میشوند تا بتوانند به اطلاعات مالیاتی دسترسی داشته باشند، و از سه سال گذشته جستجوی ناشناس در اطلاعات غیر ممکن است. یعنی از سال ۲۰۱۴ اشخاص میتوانند ببینند که چه کسی در اطلاعات آنها جستجو کرده است. این موضوع باعث کاهش قابل توجه جستجوها شده است.
از جمعیت ۵ میلیون نفری نروژ، تقریبا ۳ میلیون نفر مالیات میدهند. قبل از اینکه این محدودیت گذاشته شود، لاگهای سیستم ۱۶.۵ میلیون جستجو در این اطلاعات را نشان میدادند. امروز این جستجوها به ۲ میلیون در سال میرسد.
در تحقیقات اخیر ۹۲٪ از مردم نروژ گفتند که در اطلاعت همسایه، دوستان و همکاران تجسس نمیکنند. یکی از شهرواندان نروژ گفته است که پیشتر در این اطلاعات جستجو میکردم ولی حالا که مشخص میشود چه کسی در اطلاعات چه کسانی جستجو کرده، اینکار را نمیکنم.
برداشتن ناشناس ماندن در این سیستم از طرفی هم کمک میکند تا سارقان و اشخاص با اهداف مخرب به راحتی نتوانند اطلاعات اشخاص ثروتمند را جستجو کنند. روزنامه نگاران بعد از سال ۲۰۱۴، برداشتن ناشناس ماندن، همچنان به جستجو میپردازند تا موارد مشکوک را پیدا و گزارش دهند.
Hans Christian Holte نیز اعلام کرده است که علاقه دارند مردم این اطلاعات را ببینند و موردهای مشکوک را گزارش دهند.